blog-3
13
mei

Op kotbezoek tijdens coronatijden

Misschien ben je al online aan het zoeken naar  een studentenkamer voor volgend academiejaar? Uiteraard wil je de kamer graag eerst zien voor je beslist. 

De Corona maatregelen zorgen ervoor dat dit momenteel jammer genoeg niet altijd haalbaar is. 

Vanaf 11 mei mogen immokantoren weer aan het werk. Dit betekent dat zij ook plaatsbezoeken mogen organiseren, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen:

 • De bewoner of makelaar laat binnendeuren open staan, zodat bezoekers geen deurklinken moeten aanraken;
 • Het plaatsbezoek wordt beperkt tot maximaal 2 personen en eventueel de vastgoedmakelaar;
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht;
 • Personen uit verschillende gezinnen zijn niet onnodig aanwezig in dezelfde ruimte;
 • De bespreking van bepaalde vaststellingen of de beantwoording van vragen gebeurt in de buitenlucht;
 • De organisator van het plaatsbezoek communiceert deze bijkomende voorzorgsmaatregelen op voorhand naar de betrokken partijen en stelt ontsmettende handgel ter beschikking.
 • Vóór het inplannen van een plaatsbezoek bezorgt de organisator van het plaatsbezoek zoveel mogelijk informatie over en foto’s van het pand via digitale weg aan geïnteresseerden. Telefonisch kan er meer toelichting worden gegeven, zodat een later plaatsbezoek zo kort mogelijk kan worden gehouden. Indien dit mogelijk is, wordt er een virtuele rondleiding van het pand aangeboden.
 • De organisator van het plaatsbezoek moet voldoende tijd laten tussen twee afspraken, zodat geïnteresseerde huurders elkaar niet kruisen.
 • Tussen twee afspraken in moeten de ruimtes worden verlucht. Bovendien moet de planning redelijk zijn voor de bewoner(s). Als algemene richtlijn geldt dat bezichtigingen kunnen worden georganiseerd gedurende 2 dagen in de week, telkens 3 uur per dag of gedurende 3 dagen in de week, telkens 2 uur per dag.
  Wanneer de bewoner een medisch attest voorlegt dat de diagnose corona vermeldt, kunnen geen bezichtigingen georganiseerd worden.

Bezichtigingen  zijn tijdens de huidige overgangsfase op basis van de instructies van de Nationale Veiligheidsraad, enkel toegelaten indien ze door professionele verhuurders en vastgoedmakelaars worden georganiseerd. Bezichtigingen georganiseerd door particulieren kunnen nog niet, want zijn te beschouwen als een verboden niet- essentiële verplaatsing. update 18/5: vanaf vandaag zijn alle verplaatsingen in het kader van de verkoop of het verhuren van onroerende goederen toegelaten. Dit houdt in dat vanaf vandaag ook bezichtigingen, georganiseerd door particulieren, toegelaten zijn, uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen.


Het is momenteel onvoorspelbaar hoe lang de maatregelen tegen COVID-19 gaan duren en of deze ook in de toekomst nog invloed gaan hebben op je (toekomstig) studentenleven.  Heb je graag wat meer zekerheid?  Dan kan je eventueel beslissen om nog even te wachten met de ondertekening van je contract. De coronamaatregelen worden namelijk niet gezien als overmacht om het contract te verbreken. 


We weten dat we hiervoor een beroep doen op jullie flexibiliteit en hopen dat jullie ook nu weer rekening houden met de opgelegde maatregelingen. We waarderen al jullie inspanningen in deze bijzondere tijd! We wensen je nog veel succes in je zoektocht naar een leuke studentenkamer.