blog-3
22
augustus

Nuttige tips bij verhuur aan buitenlandse studenten

Het aantal buitenlandse studenten dat aan de Universiteit en Hogescholen in Limburg studeert stijgt jaarlijks. Het huisvesten van deze studenten brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Zo kunnen zowel taal- als cultuurverschillen een drempel vormen voor de koteigenaar om aan deze doelgroep te verhuren.

Ongeveer een jaar geleden nodigden de huisvestingsdiensten van de Hogeschool PXL, UC Leuven-Limburg en de UHasselt enkele eigenaars uit om te praten rond dit thema. Deze ontmoetingsavond stond in het teken van good practices, uitwisselen van ervaringen, knelpunten en problemen.
Aan de tafel zaten een 15-tal eigenaars. Niet enkel mensen met ervaring in het verhuren aan buitenlandse studenten maar ook eigenaars met interesse om aan hen te verhuren. Naast koteigenaars namen ook medewerkers van de huisvestingsdiensten en de dienst internationalisering van de Hogescholen en Universiteit deel. Uit dit overleg haalden we vijf praktische en nuttige tips die we graag met jullie delen.

  1. Een eigen huisnummer is belangrijk voor studenten die een domicilie op kot wensen. Door de kamer van de student een eigen huisnummer te geven, kan je misverstanden vermijden. Anders lijkt het dat eigenaar en studenten eenzelfde adres delen met de nodige problemen als gevolg.

  2. Enkel het Nederlandstalige contract is rechtsgeldig en dient door de student ondertekend te worden. Het overlopen van het Engelstalige contract is nuttig voor beide partijen en kan eventuele problemen vermijden. Je kan dit contract downloaden via de applicatie voor eigenaars.

  3. Het kan handig zijn om huisraad te voorzien die de studenten kunnen lenen. Uit ervaring van de eigenaars blijkt dat studenten eerder een pan achterlaten dan er eentje meenemen.

  4. Als je verhuurt aan buitenlandse studenten krijg je ongetwijfeld te maken met diverse cultuurverschillen. Hoe moet je in België je afval sorteren en waar kan je met je vuile was naar toe? Bij onze huisvestingsdiensten kan je affiches bekomen met nuttige tips en weetjes over onze Belgische leefcultuur.

  5. Door de afstand is het voor buitenlandse studenten vaak moeilijk om de kamer ter plaatse te bezichtigen. Je kan dit probleem oplossen door een video van de kamer te maken en deze op te sturen naar de student. Dit is een originele en creatieve manier om je kamer in de kijker te zetten.