blog-3
06
juli

7 superhandige tips bij het zoeken van een kot

Hoera, je hebt beslist om te studeren in Limburg en bent klaar om het ouderlijk nest te verlaten (of toch een beetje). Studeren en op kot gaan is één van de leukste tijden in je jonge ‘wilde’ jaren. Op deze website vind je gegarandeerd het ideale kot waar je braaf kan studeren, met je vrienden kan lachen en waar jij je comfortabel voelt. Je vind hier een divers aanbod terug van studentenkamers en studio’s, voor ieder wat wils. Neem deze 7 superhandige tips door als hulp bij jouw zoektocht. We wensen jou alvast een fijne studententijd toe.

1. Bezint eer ge begint!

Goed begonnen is half gewonnen! Denk dus goed na bij het nemen van een kot. Het wordt je thuis voor de komende periode en moet daarom een plaats zijn waar jij je goed voelt. Ben je sociaal en wil je graag in een levendig huis wonen? Dan is een kot met een gedeelde keuken ideaal voor jou. Ben je een echte chef en is de keuken jouw heiligdom dan is een studio misschien een betere keuze. Ga na wat jij belangrijk vindt en bij jouw persoonlijkheid past.

2. Neem je tijd

Het kan verleidelijk zijn om vroegtijdig op zoek te gaan naar een kot. Je ben enthousiast en wil zeker zijn van jouw plaats. No worries, neem je tijd. Je vindt ongetwijfeld de perfecte kamer in ons kamerbestand. Wanneer je de zoektocht te snel start, kan het zijn dat het aanbod op dat moment niet groot is. Soms weten koteigenaars nog niet welke kamers allemaal beschikbaar zullen zijn. Na de maand april/mei heeft de eigenaar vaak al meer duidelijkheid. Ben je wat later begonnen met zoeken en vind je niets naar je zin, wacht dan tot na de 2de zittijd.. Er zijn studenten die niet slagen en na deze periode beslissen om hun kot af te staan.

3. Bepaal je budget

Wanneer je kiest voor een kot op deze website, zijn alle kosten van de kamer inbegrepen. De koteigenaar kan enkel nog persoonlijke verbruikskosten van alle nutsvoorzieningen en telecommunicatie inbrengen en van de gemeenschappelijke ruimtes. Vraag dus goed na bij de eigenaar wat de effectieve kost zal zijn en bepaal hoeveel budget jij wil investeren in een kot.

4. Kies een leuke locatie

Ben je liefhebber van grote weilanden, koeien en paarden of hou je eerder van het dynamische stadsleven? Woon je graag dichtbij de campus of liefst dichtbij je vrienden? Al deze vragen bepalen mee jou keuze bij het vinden van het ideale kot. Op de website kan je via de zoekfunctie eenvoudig op zoek gaan naar een kamer op basis van jouw persoonlijke voorkeuren.

5. Bezoek de koten

Teken nooit je contract op basis van foto’s. Ga het kot bezichtigen, het maakt deel uit van de ervaring. Door een kot in real life te zien, kan je beter inschatten of je de kamer en omgeving al dan niet bij jou past. Geef je ogen en oren dus goed de kost. Bezoek meerdere koten en maak een vergelijking. Pas dan kan je echt zeggen welk kot bij jou past. Niets zo handig als de openkotdagen, waarbij je de mogelijkheid krijgt om meerdere koten op 1 dag te bezichtigen. Deze dagen vallen samen met de infodagen van de Hogeschool PXL, UC Leuven-Limburg en de Universiteit Hasselt. De exacte data vind je ook terug op de website.

6. Vraag aan andere kotstudenten hoe zij het kotleven ervaren

Informeer eens bij studenten die al van het kotleven geproefd hebben. Zij weten als geen ander te vertellen waar je allemaal op moet letten bij het vinden van een kamer. Ook wanneer je een kot gaat bezichtigen en er een kotstudent aanwezig is, is het altijd handig om uit eerste hand te horen hoe het gesteld is met de sfeer en gezelligheid, of de huisregels goed nagevolgd worden… .

7. Lees het modelhuurcontract

Het klinkt misschien als een vanzelfsprekendheid, maar toch is het belangrijk om het modelhuurcontract goed na te lezen voor je tekent. Laat mondelinge beloftes en een plaatsbeschrijving op papier zetten, om latere discussies te vermijden. Lees ook het huisreglement goed na. Wat zijn de do’s en don’ts op jouw potentiele kot.