blog-3
01
juli

7 handige tips bij het vinden van een kot

Je hebt ervoor gekozen om in Limburg te komen studeren. Je bent (bijna klaar) om het ouderlijk nest te verlaten. Nu kan je zoektocht naar een kamer starten om je studententijd in door te brengen. 

Op deze website vind je gegarandeerd jouw ideale kot waar je kan studeren, samen met je vrienden kan lachen en waar jij je comfortabel voelt. Via de zoekmachine vind je een divers aanbod van studentenkamers en studio’s. Er is voor ieder wat wils. 

Kan je een beetje hulp gebruiken bij je zoektocht? Neem dan zeker even de tijd om deze nuttige tips te lezen. We wensen jou alvast een fijne studententijd toe. 


1. Eerste stap = nadenken

Voor je een huurcontract tekent, denk je best goed na wat je wensen zijn. Het wordt je  nieuwe thuis voor de komende periode. Het moet daarom een plaats zijn waar jij je goed voelt. Ben je sociaal en wil je graag in een levendig huis wonen? Dan is een kot met een gedeelde keuken ideaal voor jou. Kook je graag en is de keuken jouw heiligdom?  Dan is een studio misschien een betere keuze. Ga na wat jij belangrijk vindt en bij jouw persoonlijkheid past.


2. Bepaal je budget

Bepaal aan het begin van je zoektocht hoeveel budget je wenst te spenderen aan een kot. Wanneer je kiest voor een kot op deze website, zijn alle kosten van de kamer inbegrepen. De koteigenaar kan enkel nog persoonlijke verbruikskosten van internet,  water en elektriciteit inbrengen. Alsook een belasting op tweede verblijven. Sommige eigenaars hanteren een all inclusive prijs.  Vraag dus goed na bij de eigenaar wat de effectieve kost zal zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.


3. Start niet te vroeg met zoeken

Als je te vroeg start moet zoeken is de kans groot dat het aanbod nog niet volledig is. Het ideale moment om een studentenkamer te zoeken is april/ mei.  Je moet echter niet panikeren als je nu pas start met je zoektocht.  Ook in deze periode zijn er nog voldoende kamers vrij. Je kan eventueel wachten tot de  2de zit. Er zijn studenten die niet slagen. Zij beslissen na deze periode  om hun kot niet meer te huren. 

De cijfers op onze website geven je een idee van het aantal beschikbare kamers.

Let op!  Het is mogelijk dat een eigenaar zijn beschikbare kamers niet tijdig aanpast. Contacteer daarom altijd even de eigenaar om er zeker van te zijn dat de kamer die je op het oog hebt nog vrij is.

4. Kies een leuke locatie

Woon je graag tussen de  grote weilanden, koeien en paarden? Of hou je eerder van het bruisende stadsleven? Woon je graag dichtbij de campus of liefst dichtbij je vrienden? Al deze vragen bepalen mee jouw keuze bij het vinden van het ideale kot. De meeste koten liggen kortbij de campus.

Op de website kan je via de zoekfunctie eenvoudig op zoek gaan naar een kamer op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. 


5. Lees het modelhuurcontract op voorhand door

Het is misschien vanzelfsprekend, maar toch is het belangrijk om het modelhuurcontract goed na te lezen voor je tekent. Laat mondelinge beloftes en een plaatsbeschrijving op papier zetten. Zo vermijd je latere discussies. Lees ook het huisreglement goed na. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de do’s en don’ts op jouw potentiële kot. 


6. Bezoek de koten

Ga het kot bezichtigen, het maakt deel uit van de ervaring. Zo kan je beter inschatten of de kamer en de omgeving bij je passen. Teken daarom nooit je contract op basis van foto’s. Geef je ogen en oren dus goed de kost. De kamers die op deze website staan kan je in het straatbeeld herkennen aan deze affiche

Bezoek meerdere koten en maak een vergelijking. Pas dan kan je echt zeggen welk kot bij jou past. Niets zo handig als de openkotdagen, waarbij je de mogelijkheid krijgt om meerdere koten op 1 dag te bezichtigen. Deze dagen vallen samen met de infodagen van de Hogeschool PXL, UC Leuven-Limburg en de UHasselt. De exacte data vind je ook terug op de website. In deze tijden is het belangrijk om een afspraak te maken met de eigenaar om je bezoek vast te leggen. De contactgegevens vind je terug bij de details van de kamer.


7. Vraag aan andere kotstudenten hoe zij het kotleven ervaren

Informeer eens bij studenten die al van het kotleven geproefd hebben. Zij weten als geen ander te vertellen waar je allemaal op moet letten bij het vinden van een kamer. Ook wanneer je een kot gaat bezichtigen en er een kotstudent aanwezig is, is het altijd handig om uit eerste hand te horen hoe het gesteld is met de sfeer en gezelligheid, of de huisregels goed gevolgd worden enz.…


Veel succes bij het vinden van een leuke studentenkamer die bij je past!